Water uit DalenHet is typisch ‘ganzenmarktweer’ als ik op bezoek ga bij de NV Waterleidingmaatschappij Drenthe. Ik heb een afspraak met Arend Schonewille die mij een kijkje in de keuken van de ‘waterfabriek’ geeft. Een aantal mensen is druk bezig met de bouw van het nieuwe pompstation in Dalen.

Het oude gebouw staat ernaast en levert het leidingwater voor onder meer Coevorden en Dalen, het is nog volop in bedrijf. Dit pompstation “de Loo” stamt uit 1914 en is dus bijna 100 jaar oud, een tijd toen het woord duurzaam nog in geen enkel woordenboek stond. Eerder stond naast dit gebouw een watertoren maar die is later verplaatst naar Coevorden waar deze nu een prominente plaats inneemt bij het Van Heutszpark.

In het oosten van Nederland haalt de waterleidingmaatschappij het water uit de grond in een van de de zogenoemde waterwingebieden terwijl op andere plaatsen in Nederland het water uit een van de rivieren, het IJsselmeer of uit de duinen komt. Het grondwater in Drenthe is goed van kwaliteit maar moet eerst belucht en gefilterd worden voor dat het in het leidingnet mag. Er zit hier onder meer nog te veel ijzer en mangaan in.

Deze nieuwe ‘waterfabriek’ is aangepast aan de laatste stand van de techniek en een van de eigenschappen ervan is dat de hardheid van het water een stuk lager is. Dit heeft heeft een aantal voordelen voor ons als gebruikers; er is minder wasmiddel nodig, de wasmachine gebruikt uiteindelijk minder stroom en er is minder last van kalkaanslag.

Het hoogte punt van het nieuwe gebouw werd officieel bereikt op donderdag 28 april 2011 en gaat in het voorjaar van 2012 in bedrijf. Pompstation De Loo is het eerste pompstation in Nederland waarbij het ijzer biologisch gefilterd wordt. Deze manier van werken is afgekeken in België en Frankrijk.

De beveiliging van de gebouwen is strak, ook tijdens de bouw. Zonder de goede sleutels kan niemand het gebouw in en heeft op geen enkele manier toegang tot belangrijke systemen. Leveringszekerheid is een belangrijk punt bij de Waterleidingmaatschappij Drenthe. De nieuwe noodstroomgenerator staat al wel op de plek maar is nog helemaal omwikkeld met folie.

Het is al weer iets harder gaan regenen als ik afscheid neem van Arend Schonewille. Deze regen wordt grondwater en misschien komt dit water over een paar maanden wel weer schoon bij mij uit de kraan. Ik heb er alle vertrouwen in.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s